Vanaf vandaag hoeven Nederlandse ingezetenen die naar Griekenland reizen niet meer te bewijzen dat ze negatief getest hebben op Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, kondigde het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan. Hongarije en Slowakije voerden beperkingen in voor inkomende reizigers, zodat het ministerie het reisadvies naar die twee landen escaleerde om oranje te coderen, wat betekent dat alle onnodige reizen daar sterk worden ontmoedigd.

Mensen die naar Griekenland reizen moeten nog steeds ten minste 24 uur voor aankomst in het land een Passenger Locator Formulier invullen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte ook dat gezichtsmaskers verplicht zijn in alle openbare ruimtes in Griekenland en dat mensen die geen masker dragen een boete van 150 euro kunnen krijgen. “Volg altijd de lokale coronavirusregels,” zei het ministerie. Een code geel reisadvies is van kracht voor Griekenland, wat betekent dat recreatieve reizen naar het land zijn toegestaan, maar reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat aanvullende regels en voorschriften van kracht kunnen zijn als gevolg van de coronavirus crisis.

Hongarije sloot zijn grenzen voor iedereen behalve de inwoners van het land vanaf vandaag, 1 september, zei het ministerie. Het reisadvies voor het land werd daarom geëscaleerd tot code oranje. Omdat deze escalatie niet te maken heeft met toenemende coronavirusinfecties, hoeven reizigers die vanuit Hongarije naar Nederland terugkeren thuis niet 10 dagen lang in quarantaine te gaan. “Er is geen hoger risico op toenemende coronavirusinfecties vanuit dit land naar Nederland”, aldus het ministerie. Terwijl Griekenland de restricties opheft zet Nederland juist het advies op oranje voor het Zuid-Europese land. Voor TUI is dit ongekend balen, net nu ze daar nog reizen heen konden uitvoeren moet iedereen nu geld terug krijgen.

Slowakije heeft ook reisbeperkingen voor inkomende reizigers ingevoerd. Reizigers uit Nederland die in Slowakije aankomen, moeten 10 dagen in quarantaine gaan. Zij moeten zich ook bij de Slowaakse autoriteiten laten registreren. Het reisadvies voor Slowakije is daarom ook geëscaleerd naar code oranje. Net als in Hongarije hoeven reizigers die terugkomen in Nederland niet in quarantaine te gaan, omdat de escalatie te maken had met lokale regelgeving en niet met toenemende coronavirusinfecties.

Eind vorige week heeft de Nederlandse regering ook de code-oranje waarschuwing voor Frankrijk uitgebreid. Naast de bestaande waarschuwingen voor gebieden rond Parijs, Le Mans, Marseille, Montpellier en Nice, werd een nieuwe waarschuwing afgegeven voor de regio’s rond Bordeaux, Lyon, Orléans en Toulouse, terwijl de oranje regio in het zuiden en rond Parijs werd uitgebreid. De waarschuwing voor Frankrijk heeft nu betrekking op 19 van de 94 administratieve departementen van het land.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *